Welkom op de blog van de stichting ART = Helmond.

ART= is sterk gericht op projecten die de banden tussen helmondse kunstenaars en de helmondse bevolking verstevigen.
ART= is de stichting die zich in Helmond onder andere sterk maakt voor het op een professionele manier organiseren van de Stedelijke Open Atelier Dagen.
ART= heeft zowel in 2006 als in 2008 en 2010 de Stedelijke Open Atelier Dagen georganiseerd.
ART= organiseert daarnaast ook eenmalige kunst projecten zoals in 2009 ‘De Salon’, 2010 ‘Helmondse
Kopstukken’ en 2012 'Ode aan Helmond'.


Deze blog wil u op de hoogte houden van al onze activiteiten en plannen en van allerlei interessant nieuws op het gebied van cultuur in Helmond.

dinsdag 7 mei 2013

Expositie: Merklappen Opening Zaterdag 18 Mei om 15.00 uur in de Kaarsenfabriek


deelnemende kunstenaars expositie: MERKLAPPENLoes Watchman 
www.loes-4art.nl

Jos van der Donk
www.jvanderdonk.eu
Jos van der Donk (1955) heeft een fascinatie voor beweging. Gedreven door dans, T'ai Chi en Oosterse vechtsporten maakt hij bronzen beelden waarin de mens centraal staat. Meestal zijn dit vrouwenfiguren, omdat deze hem in hun bewegende vorm het meest inspireren. Van der Donk maakt werken in verschillende stijlen. Zijn meer gestileerde beelden bestaan vaak uit twee figuren die een connectie hebben met elkaar, waarbij de onderlinge relatie en communicatie hem intrigeren.

Paul Dirks  
Na een paar jaar figuratief gewerkt te hebben ben ik terug bij meer abstracter werk.  
Toch meer mijn manier van schilderen merk ik.
Bij het figuratieve was het idee belangrijk. Nu is het proces weer mijn drijfveer. Het laten ontstaan van een schilderij is wat mij bezig houdt.
Ik wil me op geen enkele manier beperkt voelen in mijn beeldend proces. Voel dat er weer genoeg beelden in me opkomen om verder te gaan.
Gebruik makend van een collage-achtige manier van werken schilder ik al zoekend naar een compositie.

Tinus Derks
Kunstenaar uit bestand van Art=. Heeft onder andere deelgenomen aan de Open atelier dagen 2008, aan de expositie “kopstukken”in de Nederlandse Cacaofabriek. Werkt op regelmatige basis samen met Paul de Maat, o.a. in het project “Rinkel en de Kinkel”. Specialiseert zich in homo-erotische kunst.

Julienne Tullemans
Mede oprichter en bestuurslid van Art=helmond. Foto’s van haar werk zijn te zien in de catalogus “Ode aan helmond”  http://www.juliennetullemans.net www.artishelmond.nl en www.artishelmond.blogspot.nl 

Ine van de Ven
Voorzitter van Art=helmond, tijdelijk geen website, foto van werk te zien in Ode aan aan helmond, nam deel aan Kopstukken, maakte het relatiegeschenk voor Helmond  in 2010

Mecheline Groenendal

Adjan Broeders
Volgde de lerarenopleiding handvaardigheid en textiele werkvormen en
daarna een opleiding schilderen en modelboetseren. Ruim 25 jaar gewerkt als docent in het
onderwijs en jarenlang professionele ervaring en enthousiasme met mode en al wat hiermee
samenhangt zie je ook terug in haar werk. www.adjanbroeders.nl

Mechel Godefroy
Helft van een stel oudere kunstenaars die op de Grashoeve wonen, echtgenote van Hans Godefroy, is verbonden aan de stichting mini-theater.

Ingeborg Vriends

Angelique Matthijssen

Kunstenaar/docent, hoorde bij de eerstee lichting kunstenaars rondom de Nederlandsche Cacaofabriek. Ze nam deel aan “Ode”, foto’s van haar werk zijn te zien in de catalogus.

Marlon Tielemans
Docent en textiel kunstenaar

Noortje van der Palen
Docent en beeldend kunstenaar

Mien Paridaans
Kunstenaar en educator www.stenenpoort.nl / mienparidaans.htm


Het persbericht voor de expositie: MERKLAPPENMerklappen
Tentoonstelling van 14 kunstenaars en 15 borduursters in De Kaarsenfabriek

Stichting ART= presenteert een bijzonder samenwerkingsproject .
14 kunstenaars hebben een half jaar geleden een ontwerp gemaakt voor een merklap/borduurlap
Deze ontwerpen zijn geborduurd door 15 dames in Helmond.
Een presentatie van dit samenwerkingsproject is te zien in De Kaarsenfabriek van 19 mei tot en met 2 juni. Deze expositie wordt geopend  op 18 mei om 15.00 uur.


Waarom merklappen?
De merklap herinnert aan een andere tijd, de mannen werkten en de vrouwen waren verantwoordelijk voor het huiselijk domein. Merklappen werden gemaakt om de meisjes/vrouwen onder andere te laten oefenen met het borduren van letters.
Het borduren is een eeuwenoude volkskunst. Vroeger was het een normaal en zo ongeveer het enige tijdverdrijf voor rijkere meisjes. Op school leerden jonge meisjes aan de hand van de zogeheten merklappen letters en cijfers borduren. Dit was een belangrijke vaardigheid, omdat kledingstukken en linnengoed gemerkt moest worden.
Sommige borduurlappen werden versierd met eenvoudige afbeeldingen en soms ook met tekst. Die tekst bestond vaak uit een moralistische boodschap of een stichtelijke spreuk.
De kunstenaars die aan het merklappen project deelnemen hebben deze oude traditie naar het heden vertaald en een eigentijds ontwerp gemaakt dat aansluit bij hun eigen werk.

Het beleven van kunst en het beoefenen van verschillende kunstvormen kan mensen verbinden. Het project van de merklappen heeft expliciet tot doel om te verbinden:
Kunstenaars laten hun eigen ontwerp uitvoeren door een ander, die een expertise heeft op een terrein dat de kunstenaars niet beheersen.
De bordurende dames worden door hun deelname aan het project uit de anonimiteit gehaald, hun vaardigheid wordt in een andere context aan een groter publiek getoond.
Inmiddels is ook al gebleken dat er mooie samenwerkingsverbanden zijn ontstaan tussen kunstenaars en borduursters.
.

De borduursters worden in een korte film aan het publiek voorgesteld.
Gedurende de openingstijden zal er regelmatig een clubje borduursters aan het werk zijn.
Ook zal er live muziek gemaakt worden tijdens de opening op 18 mei.
ART=Helmond levert hiermee ook een bijzondere bijdrage aan het Artimondfestival.